Therapie bij sexuele problemen

Hoewel seksualiteit een belangrijk levensgebied is voor velen, is het lang niet voor iedereen een zorgeloos onderwerp. Veel mensen ervaren ergens in hun leven moeilijkheden op seksueel gebied. Dit kan een bron van spanning, zorgen of teleurstelling zijn, wanneer het niet lukt om deze problemen zelf op te lossen.

Wij vinden het zonde om dit zo te laten, omdat veel seksuele problemen goed te behandelen zijn. Seksualiteit wordt dan (weer) een bron van ontspanning, liefde, vitaliteit en plezier. Seksuologie is het wetenschapsgebied gericht op onderzoek en hulpverlening rondom seksualiteit. Wij belichten seksualiteit vanuit een breed -wetenschappelijk onderbouwd- perspectief met drie invalshoeken:

  • de biologische of lichamelijke kant (hoe reageert mijn lichaam op verschillende invloeden?);
  • de psychologische kant (wat zijn mijn -soms onuitgesproken- overtuigingen, waarmee ik probeer rekening te houden? En hoe voel ik mij daarbij?);
  • de sociale of relationele kant (welke andere personen hebben invloed op hoe ik mij op seksueel gebied gedraag en voel? Hoe heeft mijn gedrag invloed op de ander?).

Deze invalshoeken komen samen in onze gesprekken. Wij richten ons op de vraag hoe je zelf richting en vorm wilt geven aan je seksualiteit om je hiermee (weer) gelukkig te voelen. Je kunt hiervoor individuele gesprekken voeren, of samen met je partner.

Seks en relatie
Seks en relatie hebben vanzelfsprekend invloed op elkaar. Seksuele problemen kunnen een bron van spanning binnen je relatie zijn. Andersom komen relationele spanningen vaak juist op seksueel gebied tot uiting. Aandacht voor hoe jullie seksuele relatie werkt, levert dan ook waardevolle inzichten op die mogelijkheden bieden om samen aan je relatie te werken. Heb je een partner, dan is het raadzaam om ook gesprekken met hem of haar te voeren. Veel koppels hebben hierdoor hun relatie weten te verdiepen en het plezier in seks voor beiden vergroot. 

Onze werkwijze 
Besluit je in gesprek te gaan, dan hebben we eerst telefonisch contact. We bespreken beknopt wat de reden is dat je hulp zoekt. Vervolgens maken we een afspraak voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek, dat ongeveer een uur duurt, maken we uitgebreider kennis. We gaan in op de reden van je komst, wat je hoopt dat er zal veranderen en hoe seksuologische gesprekken daarbij kunnen helpen. Wij werken volgens het ‘vier-ogenprincipe’. Dit houdt in dat in de loop van het intakegesprek mijn collega aanschuift in de spreekkamer. We maken dan in overleg met jou een plan voor de gesprekken die volgen.

Na de intake vinden seksuologische gesprekken meestal eens in de twee weken plaats. Tussen de sessies ga je zelfstandig door met wat we hebben besproken, bijvoorbeeld doordat je zelf op onderzoek uitgaat, een dagboek bijhoudt, je verdiept in informatie of –als dat zinvol is- het onderwerp bespreekbaar maakt. Het aantal gesprekken dat iemand nodig heeft varieert meestal tussen de 6 tot 8 gesprekken. Daarna volgen vaak nog enkele gesprekken met langere tussenpozen.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? 
Neem contact met ons op, wij helpen je graag.

Relatie- en gezinstherapie

Relatie- of gezinstherapie is erop gericht patronen in de omgang met elkaar -zoals die in de loop van tijd zijn ontstaan- op te sporen.

Coaching

Coachingsvragen hebben vaak betrekking op hoe je beter tot je recht kunt komen in je beroepsmatig functioneren.

Individuele psychotherapie

Belangrijke uitgangspunten binnen onze psychotherapie zijn de eigen talenten en kracht die in ieder van ons zit.

Therapie bij seksuele problemen

Seksuologie is een wetenschapsgebied, gericht op onderzoek en hulpverlening rondom seksualiteit.